Ett antiklimax utan dess like

Foto: Scanpix


”Det är som om någon hällt en hink med kallt vatten över varenda åskådare här inne på stadion.” Det är SVT:s Jacob Hård som uttalar sig om händelsen som förmodligen kan klassas som ett av VM-historiens största antiklimax. Herrarnas final på 100 meter, där världens snabbaste man Usain Bolt tjuvstartade.

 

Ungefär fem steg från startlinjen sliter han av sig tröjan i ren frustration. Först då börjar det sakta gå upp för publiken, kommentatorerna och världen att de gått miste om uppvisningen; showen som alla ville se. Folk vill inte tro sina ögon, men långt innan det röda kortet visas upp är Usain Bolts diskvalificering ett faktum.

 

I januari förra året kom en ny tjuvstartsregel som gör att det räcker med en enda tjuvstart för att bli diskvalificerad. Många löpare tycker inte om den. Maurice Greene säger till SVT att han varit emot denna regeländring hela tiden. Men han säger också att de som löpare inte har något att säga till om, utan att de får rätta sig efter de regler som gäller. Men det finns undantag, och detta undantag heter Usain Bolt.

 

Genast efter vm-fiaskot började den nya regeln diskuteras, och många är överens om att det var bättre förr. Experter menar att denna tjuvstartsbestämmelse hämmar löparna. Och jag förstår att pressen blir stor då man vet att ett enda misstag kan göra att man diskvalificeras från en VM-final. Klart man blir nervös, och kanske till och med återhållsam och försiktig. Inte alls särskilt bra egenskaper för att springa så snabbt som möjligt i ett 100-meterslopp. Men att en eventuell regeländring tas upp då det gäller vissa löpare (läs Usain Bolt) men inte ens snuddas vid då det gäller andra, känns lite fel. Det var inte många som tyckte det var konstigt då Chambers blev diskad ur semifinalen. Sånt är livet, liksom. Men då det gäller Bolt, mannen, myten, legenden, låter det annorlunda. Då reagerar man på ett ögonblick. Sportvärlden har blivit snuvade på något som skulle bli en sensationell föreställning. 40 000 åskådare fick inte se det som de kommit dit för att se. Reglerna känns helt plötsligt ohållbara. Är det verkligen möjligt att mästarnas mästare inte får springa? Att världens snabbaste man blir diskvalificerad i en VM-final.

 

Ja, regler är regler och de gör ingen skillnad på tidigare personbästa, eller kvaltider. Eller ens om du är världens, genom tiderna, snabbaste man. Det är självklart att Usain Bolt ska diskvalificeras. Att sen vissa journalister ifrågasätter Yohan Blakes guld känns bara oförskämt. Han höll sig till reglerna, och han sprang snabbast just då. Han är värd sitt guld. Sen kanske han får leva med att vinsten hamnar lite i skymundan; men vem står egentligen inte i skuggan av The Lightning Bolt?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0